cybertux-logo
Inleiding
AVR microcontrollers Datasheets Manuals Projecten Protocollen Winkels

Elektronica

Elektronica is niet mijn vak, maar heeft me wel altijd geboeid. Toen ik een jaar of 10 was, kreeg ik van mijn vader een Philips Elektronica Experimenteerdoos. Daarmee kon je op een veilige manier met elektronica knutselen.

Vroeger

Wat mij als klein ventje bij de eerste experimenten opviel, was het gemak waarmee ik de onderdeeltjes kapot kreeg... De meeste van die experimenten heb ik daardoor nooit in werking kunnen zien. Daarvoor hadden ze de inhoud van de doos minstens in drievoud moeten leveren...
Aangezien ik, zoals in die tijd gebruikelijk, te maken had met een chronisch tekort aan zakgeld (60'er jaren) was het ook niet eenvoudig om de gesloopte onderdelen weer aan te vullen. Laat staan de voorraad uit te breiden. Daarom, en omdat op enig moment andere dingen belangrijker werden, verdween de elektronica naar de achtergrond.

Tegenwoordig

Mijn belangstelling voor elektronica werd wakker geschud door mijn modelspoorbaan. Daar wilde ik absoluut geen computer bij gebruiken en daarom was ik aangewezen op diverse kleine schakelingetjes voor de wisselbediening en treindetectie. De elektronica-website Circuits Online die ik daarvoor regelmatig bezocht (en nog steeds bezoek) heeft daaraan zeker bijgedragen.

Sinds 2009 gaat mijn belangstelling vooral uit naar microcontrollers. Het programmeren van een stukje hardware is een interessante bezigheid die oneindig veel mogelijkheden biedt. Met ruim 30 jaar ervaring met programmeren (voornamelijk Pascal en in mindere mate C/C++) was het niet zo moeilijk om eraan te beginnen. De grootste drempel was eigenlijk het zoeken naar de juiste tools.

Later

In de toekomst hoop ik meer tijd aan deze hobby te kunnen besteden. En dan maar hopen dat de grijze cellen en verouderende oogjes het nog kunnen bijhouden...