cybertux-logo
Een huis in Spanje
Waar ga je kopen Wat ga je kopen Makelaars Zelf bouwen
Belastingen in Spanje

Waar in Spanje ga je iets kopen?

"Locatie, locatie, locatie" is een kreet die veel wordt gebruikt door mensen die beroepsmatig met vastgoed bezig zijn. Er wordt mee bedoeld dat je aan een huis veel kunt veranderen, behalve de plek waar het staat. En daarom zou locatie dus het belangrijkste criterium bij je keuze moeten zijn.
Daarbij is uiteraard de regio die je kiest belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is de keuze: in 't binnenland of aan de kust?

Waarom kozen wij uiteindelijk toch niet voor het binnenland?

Aanvankelijk voelden wij ons enorm aangetrokken tot het binnenland. In het bijzonder het binnenland van de provincie Murcia. Het is er rustig en je hebt er heel veel ruimte. De huizen zijn er prachtig en kavels van 5.000 tot 10.000 m2 zijn niet moeilijk te vinden.
Maar tijdens onze zoektocht in het binnenland hadden we diverse gesprekken met mensen die er wonen. Meestal waren dat Engelsen. En als rode draad door die gesprekken liep de veiligheid op het platteland. Of beter gezegd, het gebrek daaraan.
Als je je huis niet permanent bewoont en dus voor langere tijd achterlaat, dan ben je vroeg of laat aan de beurt voor een inbraak. Soms zelfs wel vaker. Zo vertelde iemand over een kennis die al vijf jaar een huis in het binnenland heeft, waar ook al vijf keer is ingebroken. Op die manier gaat het Zwitserlevengevoel wel snel over...

Denk vooral niet dat een alarmsysteem je zal helpen tegen inbraak. Veel van die systemen werken via satellietverbindingen, dus het eerste wat het dievengilde daar doet is het doorknippen van de kabel naar de schotel.
Ook rolluiken en hekken helpen niet echt. Wij hebben eens een huis bezocht dat al langere tijd niet werd bewoond en waar dus inderdaad was ingebroken. Om daar de schuifpui te kunnen forceren is eerst een stalen hekwerk voor de pui opengebroken en daarna een rolluik. Vervolgens was de schuifpui nog maar een koud kunstje.

Laat deze verhalen je niet afschrikken als je van plan bent om je huis permanent te bewonen. Het lijkt er niet op dat er veel wordt ingebroken in bewoonde huizen. Maar helaas zal je je huis toch wel eens voor wat langere tijd willen verlaten om, bijvoorbeeld, op vakantie te gaan...

Hoe ga je naar je huis, of: is er een vliegveld in de buurt?

Als je meerdere keren per jaar van en naar Nederland reist, is het belangrijk om na te denken over je manier van reizen. Uiteraard heeft dat ook alles te maken met de regio in Spanje waar je iets wilt gaan kopen.
Het noorden van Spanje is vanuit Nederland met de auto nog wel te doen. Maar om met de auto naar het zuiden van Spanje te gaan kost je al gauw drie dagen. Het kan natuurlijk in twee dagen, maar als je bedenkt dat het al gauw 2200 tot 2500 km is, dan worden dat twee lange dagen. Vooral als je dat dan twee of drie keer per jaar moet doen, dan is, alweer, het Zwitserlevengevoel gauw over.
Bovendien lopen de totale reiskosten (tolwegen, brandstof en hotels) behoorlijk snel op.

Wij hebben dus iets gezocht in de buurt van een vliegveld. Bovendien vinden we het belangrijk dat er op dat vliegveld kan worden gevlogen vanaf Eindhoven. We zitten niet zo te wachten op de massale drukte op Schiphol. Ons huis in Spanje ligt ongeveer 15 autominuten vanaf een vliegveld.
Uiteraard zit je overal aan de Spaanse kust redelijk dicht bij een vliegveld, maar let dus op of er diensten op worden onderhouden vanaf jouw favoriete vliegveld. Kijk ook of het een lijn is waar gedurende het hele jaar op wordt gevlogen. Anders zal je gedurende de wintermaanden moeten uitwijken naar een ander vliegveld.
Als je dit van tevoren uitzoekt voorkomt dat later ongewenste verrassingen.

Wij kunnen van maart tot en met oktober vliegen op San Javier (niet ver van Cartagena), maar buiten die maanden moeten we vliegen op Alicante. Dat is een stuk drukker en ligt verder rijden vanaf ons huis.

Goedkope vliegreizen naar Spanje liggen overigens voor het oprapen. Voor minder dan 100 euro moet je een enkele reis kunnen boeken.

Meer lezen
Laatst gewijzigd: 26 maart 2015