cybertux-logo
Een huis in Spanje
Waar ga je kopen Wat ga je kopen Makelaars Zelf bouwen
Belastingen in Spanje

Wat ga je kopen

De kogel is door kerk. Je hebt goed nagedacht en je weet nu zeker dat je een eigen plek onder de Spaanse zon wilt.
Je weet alleen nog niet wat. Een vrijstaande villa? Een appartement? Of toch maar zo'n leuke finca?

Een vrijstaand huis met eigen zwembad


Onze eerste speurtocht ging uitsluitend om vrijstaande villa's met eigen zwembad. In Nederland is zoiets alleen weggelegd voor de bijzonder welgestelden, maar in Spanje is dat wat makkelijker te realiseren. Zeker als je wat verder in het zuiden zoekt, zoals in de provincie Murcia. Je zult versteld staan van het aanbod aan mooie villa's in die provincie.
Het voordeel van zo'n huis is natuurlijk dat je waarschijnlijk geen last zult hebben van buren en dat je een hoop bewegingsruimte hebt.

Nadelen zijn er ook. Wellicht voel je je op het platteland wat verlaten met zo veel ruimte om je heen. Vooral 's-nachts...
Het onderhoud van je tuin en zwembad vergt ook nogal wat. Het lijkt het allemaal heel mooi, zo'n kavel van minstens 5.000 m2, maar in de tuin werken bij een buitentemperatuur van meer dan 30°C is niet lang leuk.
Verder kost een grote tuin (met zwembad) heel veel water. En dat kan op sommige locaties een groot probleem opleveren, want niet overal heb je een aansluiting op de waterleiding. Als je dan voor 6 euro per m3 water moet laten brengen met een tankwagen, dan vind je het waarschijnlijk toch wel een beetje zonde om dat over je tuin te sproeien...

Een appartement in een stad of dorp


Heb je geen zin in tuinieren en hecht je aan veiligheid, dan ben je waarschijnlijk beter af met een appartement. Uiteraard heb je dan minder bewegingsruimte dan met een huis op 5.000 m2 grond, maar je hebt ook minder onderhoud. De grotere veiligheid is natuurlijk ook maar heel betrekkelijk, want we kennen een geval van iemand met een appartement in een stadje in het Spaanse binnenland en ook bij hem is ingebroken. En dat ging niet eens om een tijdelijk bewoond vakantie-appartement.

Een appartement in een resort

Hierover komt later meer...

Meer lezen

Laatst gewijzigd: 21 maart 2016