cybertux-logo
Een huis in Spanje
Waar ga je kopen Wat ga je kopen Makelaars Zelf bouwen
Belastingen in Spanje

Zelf (laten) bouwen in Spanje

In Nederland een huis bouwen is al niet makkelijk, maar in Spanje wordt het nog wat lastiger aangezien je al snel in aanraking komt met wet- en regelgeving die je niet kent. Tel daar een behoorlijke taalbarrière bij op en je hebt op z'n zachtst gezegd een mooie uitdaging voor jezelf bedacht...

Gaan we zelf bouwen of niet?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je in staat bent om vanaf papier te beoordelen of een nog te bouwen huis helemaal aan je smaak zal voldoen. Als je daar moeite mee hebt, begin dan niet aan zelf bouwen. Nog afgezien van alle rompslomp die zelf bouwen met zich meebrengt, zou het resultaat namelijk best wat tegen kunnen vallen.
Verder moet je je afvragen of je de tijd hebt en het nodige geduld kunt opbrengen in het contact met Spaanse aannemers en autoriteiten. Je kunt namelijk wel voor van alles en nog wat mensen inhuren, maar je zal zelf toch ook wel wat tijd moeten investeren. Als dat niet valt in te plannen met je werkzaamheden in Nederland dan heb je een solide basis voor een hoop stress.

Het voordeel van zelf bouwen is natuurlijk dat je alles helemaal naar eigen smaak kunt invullen. En dat kan leiden tot een mooie Spaanse casa. Of niet. Het is maar net welke materiaalkeuzes je maakt en welke architect je in de arm neemt.

Daarentegen is het voordeel van het kopen van een kant-en-klaar huis dat je nu al ziet hoe het huis is. Inclusief de tuin, als je die hebt. Bovendien kan je vrij snel -toch wel na een week of acht- de sleutel van je stulpje in ontvangst nemen.

Een beetje zelf bouwen

Als gulden middenweg tussen zelf bouwen en kopen van een bestaand huis kan je ook nog een casco kopen. Eén van de voordelen daarvan is dat je in elk geval kunt zien hoe het huis in het landschap en ten opzichte van eventuele buren staat. Soms is ook een zwembad al aanwezig.

Casco's worden in verschillende stadia van de bouw aangeboden, maar de meeste bestaan uit de dragende constructie, de gevel en de binnenwanden. De indeling is daardoor al goed te zien. Zelf kies je dan de afwerking, de badkamer(s) en de keuken.
Er worden ook casco's aangeboden waarvan de gevel en de binnenwanden nog ontbreken. In dat geval heb je dus alleen nog maar de fundering, draagconstructie, vloeren en dak. Je kijkt dan dus echt van voor naar achter door een lege ruimte. Er moet dan meer worden gedaan, maar je hebt ook meer vrijheid bij de indeling. Dat laatste moet je echter ook weer niet overschatten, want de plaats van het meeste leidingwerk ligt al vast en een badkamer van plaats verwisselen met bijvoorbeeld een slaapkamer is dan niet zo simpel.

Voordeel van het kopen van een casco kan zijn dat de benodigde vergunningen al moeten zijn verstrekt en je dus controleerbare papieren hebt. Ga er nooit vanuit dat de vergunningen in orde zijn omdat al is gestart met de bouw. Het komt in Spanje nog steeds voor dat er illegaal wordt gebouwd.

En wij..?

Wij hadden geen zin in allerlei gedoe met aannemers. Ook hadden we geen geduld om lang te wachten, dus besloten we te zoeken naar een bestaand huis. En dat is vanuit de luie stoel heel makkelijk, want er zijn op internet diverse websites van makelaars en real-estate agents te vinden die zich specifiek richten op Spanje.
De vraag was alleen nog een beetje: waar gaan we zoeken?

Meer lezen

Laatst gewijzigd: 26 maart 2015