cybertux-logo

GNU/Linux

Inleiding Instappen in Linux

Bewerkingen

Tips & trucs Foto's bewerken Video bewerken

Linux installatie

Algemeen Packages Apache Samba NFS CUPS ALSA Postfix etc. OpenSuse 10.2 Agfa SnapScan 310 USB-schijven SSD-schijven

Linux algemeen

Toegangsrestricties Permissies

Bronnen

Debian website Links

Inleiding

Enige jaren geleden is door allerlei publicaties mijn interesse gewekt voor het besturingssyteem Linux. Dat leidde ertoe dat ik Knoppix ging proberen en toen werd ik echt enthousiast. Ik kon echter geen permanente installatie van Linux doen, omdat ik geen extra computer beschikbaar had.


Tot, op een dag in juni 2004, mijn broer zich meldde met de vraag of ik belangstelling had voor een oude Compaq Deskpro 2000. Bij hem op kantoor stonden die dingen al een tijdje afgedankt opgeslagen en men stond op het punt ze weg te gooien. Ik dacht meteen aan Linux, dus zo'n bakkie wilde ik wel. Dat het ding slechts een Pentium op 200 MHz had en niet meer dan 32 MB intern geheugen, vond ik geen probleem. Ik wist namelijk dat Debian GNU/Linux al genoegen neemt met 12 MB geheugen. Uiteraard zonder grafische user-interface.

Versies

Van Debian GNU/Linux bestaan altijd 3 versies: Stable, Testing en Unstable. Voor mijn eerste ervaring heb ik op zeker gespeeld en heb ik gekozen voor Stable. Een iso-image van de eerste CD daarvan heb ik vanaf de Debian website gedownload (kies voor download met behulp van jigdo). Daarvan moet vervolgens een bootable CD worden gebrand. Allemaal geen probleem.

Installatie

De installatie op de Compaq verliep voorspoedig en na een half uurtje stond de Compaq lekker te snorren met Linux! Alleen had 'ie nog niet erg veel te doen. De dagen erna ben ik bezig geweest met het installeren van Samba, NFS en MySQL. Nou kost het installeren geen dagen, maar het configureren van bijvoorbeeld Samba kan erg lang duren, omdat je als beginner gewoon niet weet wat belangrijk is en wat niet. Bovendien weet je de weg (nog) niet in je systeem en op je zoektochten naar uitleg kom je telkens weer interessante dingen tegen waar je dan ook meteen alles van wil weten. Ik noem dat prettig afgeleid worden.
Maar als je dan voor het wijzigen van configuratiebestanden een editor hebt (vi) waarbij je een kwartier nodig hebt om 4 tekens te wijzigen, dan schiet het echt helemaal niet meer op!
Laat je echter niet afschrikken, want met apt-get is dat zo opgelost:

# apt-get install mc

Je krijgt dan de beschikking over mcedit en daar kan iedereen mee uit de voeten.
Hierboven betekent het "#"-teken dat je als root moet zijn ingelogd. Daarover verderop meer.

Overpeinzingen...

Tijdens de dagen dat ik zo druk was met m'n nieuw verworven file-servertje, dacht ik vaak na over hoe ik verder zou gaan. Zou ik het bij mijn server onder Linux houden en de rest op Windows (1x Windows XP, 2x Windows 98), of stap ik langzaam over op Linux-workstations. Ik zou dan toch een server met wat zwaardere specificaties moeten hebben. Met name die 1.6 GB harddisk was toch wel een beetje weinig...
Bovendien programmeer ik erg veel in Delphi en dat gaat onder Linux niet zo best (ook al bestaat er zoiets als Kylix).

...opgelost

Aan alle overpeinzingen kwam spontaan een eind toen mijn eigen werkstation (onder Windows XP) crashte. Niet alleen de data-partitie was om zeep geholpen, ook een backup-partitie op een 2e schijf(!) was gedeeltelijk onleesbaar geworden. Of Windows XP hier wat mee te maken heeft gehad weet ik niet.
Feit blijft dat opnieuw installeren van Windows XP niet lukte. Keer op keer werd de installatie halverwege afgebroken om dan opnieuw te beginnen. Gelukkig was de backup-partitie nog geen NTFS-partitie en kon ik daar later (onder Linux!) nog gedeeltelijk gegevens van redden. (Lezen van NTFS onder Linux is overigens ook geen probleem meer).

Naar aanleiding van deze problemen was de keuze snel gemaakt. Het werd een nieuwe server onder Linux en het bewuste werkstation werd eveneens voorzien van Linux.
De installatie van deze computers is hier te volgen (inmiddels verouderde werkwijze).

En de Compaq? Die heeft, in licht gewijzigde configuratie, nog tot 2015 lekker staan snorren als testserver met Debian Linux.