cybertux-logo
Archief
Chat met ING Interactive TV Channel List Thijs Römer en Katja Schuurman Vliegveld Corvera gaat open Tesla en Elon Musk onder vuur van investeerders Grote brand in Antwerpse haven Grote drugsvangst in Spanje The meaning of covfefe Facebook for the Senior Generation Binary Clock

Windows 7 Systeemkopie

Thursday, 10 April 2014

Mijn laptop beschikt over Windows 7 en Ubuntu Linux. Dat werkt normaal gesproken probleemloos, maar vandaag kon Linux niet starten. Gelukkig bleek dat 'alleen maar' een hardware-storing te zijn op de Linux-partitie, dus Windows 7 deed het nog.
Een beetje geschrokken vroeg ik me toch wel af wat ik zou moeten doen als een andere partitie beschadigd zou zijn, want een installatie-dvd van Windows heb ik niet. Op de schijf staat een Recovery-partitie, maar daar heb je natuurlijk niet zo veel aan als die schijf kapot is. Lekker slim opgelost...

Nou denken ze bij Microsoft gelukkig aan alles, dus je kan iets maken dat ze een Systeemherstelschijf noemen. Voordat ik daar een dvd aan ging opofferen, zocht ik even op wat je daar precies mee kan in geval van een gecrashde harddisk.
Niets dus, want dan heb je nog steeds een installatie-dvd nodig. En die heb ik nou net niet, want anders was ik dit traject ook niet begonnen.

De tweede oplossing, nou ja, eigenlijk dus de eerste, is het maken van een Systeemkopie.
Weer even opgezocht wat dat precies is. Heel simpel gezegd (want dat is het ook) is dat een kopie van je HELE systeem, inklusief alle toepassingprogramma's. Huh? Zijn ze nou helemaal gek geworden?!? Ik wil gewoon een dvd die ik in een drive kan plaatsen, waarna ik gewoon een verse installatie van Windows kan doen. Desnoods op een andere harde schijf. En dan zonder andere software, want die installatiebronnen heb ik toch wel.

Maar nee, in dit geval moet er 55 GB worden geback-upped. VIJFENVIJTIG GIGABYTE!!!! Bent u daar nog?
Dat is meer dan 10 dvd's! Nou dachten we net om voor onze vakanties het begrip Travel Light wat meer inhoud te gaan geven, maar dat lukt natuurlijk niet erg, als je onderweg een backup, bestaande uit 10 dvd's, bij je moet houden. :-)

De derde (dus tweede echte) oplossing is dat je eerst alles, wat je niet echt altijd nodig hebt, van je computer afgooit en dan die Systeemkopie maakt. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen jammer dat er dan weer meldingen komen van vage software die iets willen INSTALLEREN, terwijl ik echt aan het ONT-INSTALLEREN was. Is dat de juiste vertaling van uninstall? :-)
Uiteraard heb ik op die vage vensters geantwoord dat er niets geinstalleerd mag worden en nu kijk ik al 15 minuten naar een lopend balkje terwijl er zogenaamd iets 'Uninstalling' is...
En ik heb al 10x 'Cancel' aangeklikt. Hoe kan dat eigenlijk..? Ik heb toch de NL-versie van Windows? Dan heet dat toch 'Annuleren'? Of zijn ze iets vergeten te vertalen? Of toch wat ranzige software op m'n systeem gekomen? Dat kan ik me bijna niet voorstellen, want ik heb in 3 jaar tijd pas een keer of vijf Windows gestart op deze bak.

Ik probeer dat tot een minimum te beperken, want 2x is er iets om zeep geholpen.
De eerste keer heeft mijn wlan niet meer gewerkt nadat Windows 7 een keer geen draadloos netwerk had gevonden en besloot dat ik dat dus maar NOOIT meer moest gaan proberen. Na een paar weken weer aan de gang gekregen door Windows te starten en uit te zetten op een plek waar wel wlan aanwezig was. Dit soort grappen gebeuren dus altijd op vakantie. Lekker voor het vakantiegevoel...
Volgens mijn liefje kon ze aan mijn gevloek horen dat ik Windows had gestart ;-)

De tweede keer gebeurde er iets met de ventilator in de computer. Die snapt nu niet meer dat als Power Management AAN staat, dat hij dan langzamer moet draaien, of helemaal niet. Helaas draait hij dan juist als een gek in de rondte en gaat hij pas langzamer als powermanagement UIT staat. HAHAHA!!! Wat een systeem!! :-)

Maar ik blijf Windows 7 op mijn laptop koesteren, want ik heb 't tijdens vakantie wel eens nodig om de navigatie op mijn Nokia-telefoon bij te werken en opnieuw te installeren. Dat loopt vast als een route te lang is, wegens geheugenproblemen. Je kan dan niet gewoon een paar bestanden verwijderen, maar je moet de telefoonsoftware opnieuw installeren. En dan is het wel zo makkelijk als je Windows bij je hebt, want zonder Windows kan dat niet.
Dat is overigens ook de enige reden dat ik nog Windows in huis heb. Zodra ik weer een auto met ingebouwde navigatie heb, dan gaat die Nokia ook de deur uit. Maar of dat nou reden genoeg is om m'n auto in te ruilen... ;-) Maar we dwalen af... :-)

Zodoende heb ik ondertussen de Gouden Toetscombinatie maar weer gebruikt en kon ik opnieuw inloggen (aanmelden). Nu maar weer proberen om wat programma's te verwijderen en straks toch echt die -hoe heet dat ook al weer- Systeemkopie te maken.

Ondertussen al weer heel wat reclame en meldingen voorbij zien komen van Adobe, Norton, Compaq en nog wat van die firma's die kennelijk allemaal vrij toegang hebben tot mijn systeem en ondersteuning en veiligheid willen installeren, of zoiets. Dus misschien is het niet helemaal onterecht dat ik rechtsonder steeds meldingen krijg dat mijn Windows systeem onveilig is.
Maar ja, daarom was ik ook overgestapt op Linux.

AANVULLING 10 april 2014:
Overigens heb ik dit later opgelost door Linux op een brandschone SSD-schijf te zetten en de harde schijf met Windows (en een schroevendraaiertje) los in de koffer mee te nemen. Zo heb ik toch weer een dual boot systeem... ;-)